Pieczona perliczka

Niedawno dostałem od znajomego, piękną perliczkę. Była przepyszna.

Poniżej zamieszczam przepis, według którego została ona przyrządzona.
Smacznego

 

IMG_8658

Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Składniki:

perliczka wraz z jej podrobami (ok. 1,5kg)
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku
40g smalcu świeżo wytopionego ze słoniny
kilka plasterków boczku

farsz:
podroby perliczki (serce, żołądek)
15g czerwonej cebuli
65g białej cebuli
50g boczku pokrojonego w kosteczkę
150g pieczarek
łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
sól, pieprz
jabłuszka z żurawiną:
kilka jabłek (do zapiekania)
20g suszonej żurawiny na każde jabłko
1/2 łyżeczki klarowanego masła na każde jabłko
odrobina bułki tartej
1/2 łyżeczki miodu

 Przygotowanie perliczki I etap:
Perliczkę dokładnie umyć i oczyścić z piórek, osuszyć. Natrzeć przyprawą uniwersalną i pieprzem (z wewnątrz i środku). Wytopić ok 40g smalcu – 20g zmieszać z  jednym sprasowanym ząbkiem czosnku – dokładnie natrzeć perliczkę. Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i drugim ząbkiem czosnku. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki (najlepiej na 24h)

P1030254
farsz:

Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem.
Dodać pokrojone podroby, pieczarki i przyprawy – chwilę poddusić.

IMG_8647

Doprawić do smaku jabłuszka:
Jabłuszka umyć, odciąć czubek,wydrążyć ogryzek. Wsypać na dno nieco bułki tartej lub skruszonego chleba.
Wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła.
Przykryć jabłuszkową czapeczką.
( piec w piekarniku przez 25min.;  5 min. przed końcem pieczenia polać odrobina miodu)

Przygotowanie perliczki II etap   
Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami lub gumką do pieczenia. Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać.

IMG_8648

IMG_8650
Ułożyć w gęsiarce.

IMG_8651
Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC – piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem).

IMG_8653
Po tym czasie, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance – piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko sosem] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu]

IMG_8654

IMG_8657

Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką.
Podać z upieczonymi jabłuszkami

IMG_8659

IMG_8660

IMG_8661

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook