Dzień Niepodległości i święto Św. Marcina

11 Listopada obchodzimy Dzień Odzyskania Niepodległości.

W tym dniu  cieszymy się wolnością, śpiewamy patriotyczne pieśni, czcimy bohaterów  spotykamy się z przyjaciółmi.

Pamiętajmy także, że w tym dniu obchodzimy dzień Św. Marcina patrona żołnierzy, co wspaniale współgra  z naszym narodowym świętem.

Jak wiadomo że na Św. Marcina najlepsza jest gęsina.

Dlatego też zgodnie z tradycją, ciesząc się,  świętujemy przy stole z polską gęsiną.

Tym razem jest to pieczona pierś z gąski. Reszta ptaka trafiła do zamrażarki, niedługo  pewnikiem  się  przyda.

Mięsko już wczoraj zostało przyprawione i marynowało się przez noc.  Dziś trafiło do gęsiarki.

IMAG4944

Z pieczonymi jabłkami, modrą kapustą oraz zapiekanymi ziemniakami.

Smakowało wybornie.

IMAG4947

Oczywiście gęsina króluje na polskich stołach w listopadzie.

Pamiętajmy, że Boże Narodzenie i Nowy Rok należy do indyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook